Bebeklerde İsilik ve Tedavisi
İsilik; sıcaklıkların artması ile özellikle bebek ve çocuklarda sık görülen bir cilt hastalığıdır. Basit bir sorun gibi görünse de bebeği fazlasıyla rahatsız eden isilik hakkında bilmeniz gerekenler yazımızda!
İsilik Nedir?
Genellikle sıcaklık ve nemin yüksek olduğu yaz aylarında, toplumda yaygın olarak karşılaşılan isilik, yeni doğan bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda daha sık görülür. Çoğunlukla karın, sırt, göğüs, boyun, kol ve bacaklarda cilt üzerinde yaygın bir şekilde görülen, kırmızı ya da pembe renkte oluşan kabartılardır. İsilik dış faktörlerden oluşan aşırı sıcak ve buna bağlı olarak vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesinden kaynaklanır. Ter ve diğer dış etkenler, cilt yüzeyindeki gözenekleri kapatarak ter bezi kanallarının tıkanmasına ve dolayısıyla isilik oluşumuna sebep olur. Her yaş grubunda görünmesine rağmen bebek ve çocuklarda daha sık rastlanmasının sebebi, cilt gözeneklerinin yetişkin insanlara oranla daha küçük olması ve ter bezlerinin henüz tam olarak gelişmemiş olmasından kaynaklanır.Kalın ve dar kıyafetler isiliği tetikleyebilir
Küçük bebekler ve özellikle açık tenli çocuklarda, sıcaklığa bağlı terlemeden kaynaklanan ya da ateşli hastalık sonrasına isilik görülebilir. Bebek cildinin hassas olması, aşırı kalın, dar ve sentetik kumaşlardan üretilen kıyafetlerin giydirilmesi, bezinin yeterli sıklıkta değiştirilmemesi ve bebeğin yeteri kadar yıkanmaması da isiliği tetikleyen faktörler arasındadır. Aynı zamanda kış aylarında da çok kalın giydirilen ya da çok sıcak ortamda uzun süre bulunan bebeklerinde de sıklıkla dirsek içi, boyun, koltuk altı, sırt, göğüs ve popo bölgelerinde isilik görülür. Bebeklere ılık su ile sık duş aldırmak, terletmeyecek pamuklu ve ince kıyafetler giydirmek, terli kıyafetlerini sık sık değiştirmek var olan isiliğin gerilemesini sağlar.Kaşıntı ve yanma şikayetleri azalmıyorsa …
İsilik yaygın olarak kol ve bacaklarda, dirsek ve diz kapağının iç bölgelerinde, sırt, göbek, göğüs, popo, burun etrafı, alın ve göz kapaklarında görülür. Çoğunlukla üç ile dört gün içinde herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmaksızın, kendiliğinden kaybolan bir rahatsızlıktır. Ancak kaşıntı, yanma ve diğer şikayetlerin sürmesi ve artması durumunda ya da enfeksiyon varlığında, hastalar isilik tedavisi için mutlaka bir doktora başvurmalıdır. İsilik tipine göre doktor tarafından serinletici losyon ve kremler, çocuğun şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olur.- Sıcak yaz aylarında düzenli olarak ılık su ile duş aldırmak, isilik oluşumunu önler ve var olan isiliğin gerilemesini sağlar.
- Cilt bakım ürünleri, krem ve yağ gibi cilt gözeneklerinin tıkanmasına sebep olan kozmetik ürünlerin, nemli ve sıcak yaz aylarında kullanılmaması isilik oluşumunu engeller.
- Sıcak ve nemli ortamlarda uzun süre kalmak, yeteri kadar havalanmayan ortamda uyumak ve yeteri kadar su tüketmemek, isilik oluşumuna neden olacağından bunlardan sakınılmalıdır.
- Pamuk ve benzeri doğal olan kumaşlardan yapılmış giysileri tercih etmek, dar ve koyu renkli giysilerden uzak durmak cildin rahatça nefes almasına yardımcı olur.
- Yatak ve yastık kılıflarının pamuklu ürünlerden yapılmış olması, uyurken aşırı terlememek için önemlidir.
- Bebekler yaz aylarında kat kat giydirilmemeli ve sık sık yıkanmalıdır. Rahat ve bol kıyafetlerin tercih edilmesi, ciltlerinin rahatça nefes almasını sağlayarak, isilik oluşumunu engeller.
- Bebek bezleri ve terli kıyafetler sık sık değiştirilmelidir.